Dinsdagavond 18 juni vond in de MFA Hart van Hapert een belangrijke informatiebijeenkomst plaats over de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de Vrijwilligerscentrale Bergeijk – Steunpunt vrijwilligerswerk Eersel voor elkaar, Beleidsmedewerker Cultuur en Vrijwilligers Gemeente Reusel de Mierde en het Vrijwilligers Bureau Bladel. Wij werden gevraagd om de presentatie te verzorgen. Voor een volle zaal, zelfs met mensen op de wachtlijst, hebben ‘onze’ notaris Jan Tops en juriste ondernemingsrecht Renske Gommers deze taak met enthousiasme vervuld. Wil je weten of jouw vereniging of stichting voldoet aan de nieuwe eisen van de WBTR? Lees dan verder voor alle details en handige tips!

WBTR: Wat houdt het in?

De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen is een wet die sinds 1 juli 2021 van kracht is en belangrijke wijzigingen heeft aangebracht in de manier waarop verenigingen en stichtingen in Nederland bestuurd en gecontroleerd moeten worden. Het doel van deze wet is om de governance binnen deze organisaties te verbeteren, met name op het gebied van toezicht en bestuur. Tijdens de presentatie hebben we de aanwezigen uitgebreid geïnformeerd over de ins en outs van de WBTR, zodat zij beter voorbereid zijn op de veranderingen die deze wet met zich meebrengt. We hebben verschillende belangrijke punten besproken, waaronder:

  • De nieuwe eisen aan bestuurders en toezichthouders: Wat verandert er precies en welke stappen moeten genomen worden om aan deze eisen te voldoen?
  • De verantwoordelijkheden van bestuurders en toezichthouders: Hoe zorgen zij ervoor dat zij hun taken naar behoren vervullen?
  • De gevolgen van niet-naleving van de WBTR: Wat zijn de mogelijke juridische en financiële consequenties als een organisatie niet voldoet aan de wetgeving?

Benieuwd naar de hele presentatie? Download de presentatie over de WBTR hier!

Een nuttig hulpmiddel

Na afloop van de presentatie ontvingen alle aanwezigen een hand-out met de belangrijkste punten en een handige checklist om na te gaan of hun vereniging of stichting WBTR-proof is. Je kan deze hand-out hier downloaden. Daarnaast verwijzen we je graag naar onderstaande websitelinks waar meer informatie te vinden is over de wetgeving en hoe organisaties zich hierop kunnen voorbereiden.

Twijfels? Neem contact op!

Het is essentieel dat verenigingen en stichtingen tijdig de nodige stappen ondernemen om aan de WBTR te voldoen. Mocht je na de informatiebijeenkomst nog twijfels hebben of jouw organisatie daadwerkelijk WBTR-proof is, dan raden wij je aan om contact op te nemen met ons team bij Lexperience. Wij staan klaar om je verder te helpen en ervoor te zorgen dat jouw vereniging of stichting volledig voldoet aan deze wetgeving.