Aanstaande echtgenoten zijn liever bezig met de planning van de huwelijksdag, de jurk en de huwelijksreis dan met het nadenken over de juridische gevolgen van een huwelijk. Toch is het belangrijk om over de gevolgen na te denken en om tijdens het huwelijk regelmatig te beoordelen of je huwelijkse voorwaarden nog wel actueel zijn.
Huwelijkse voorwaarden
Vroeger was het populair om een verrekening van inkomsten op te nemen in huwelijkse voorwaarden. Ieder had dan een eigen vermogen, maar de overgespaarde inkomsten kwamen aan beiden toe. Bijna niemand verrekent die echter, dat zou immers het kerstdiner wel eens kunnen bederven.
Onlangs liep een echtscheiding weer uit de hand. De man was tijdens het huwelijk ontslagen en had daarbij een ontslagvergoeding ontvangen. Hij ging destijds niet bij de pakken neer zitten maar begon met de ontslagvergoeding een eigen bedrijf. Alles veranderde, de zon leek weer te gaan schijnen en hij bouwde zijn onderneming uit tot een groot bekend concern.
Daarna ontstond er een wolkbreuk. Niet boven de onderneming maar boven het huwelijk. De huwelijkse voorwaarden werden van het stof ontdaan. De man vond dat de onderneming van hem was, ze hadden niet voor niets huwelijkse voorwaarden gemaakt. De vrouw dacht daar anders over.
De rechter moest vaststellen wat partijen bedoeld hadden in hun huwelijkse voorwaarden. Zelf konden ze dat niet meer aangeven en zoals dat vroeger ging, was de akte in rap tempo voorgelezen en zonder veel vragen daarna getekend door partijen.
De rechter besloot dat de ontslagvergoeding verdeeld had moeten worden (als overgespaarde inkomsten). Nu de ontslagvergoeding niet gedeeld is maar is gebruikt voor de start van een nieuwe onderneming, moet de waarde van de gehele onderneming bij de echtscheiding alsnog gedeeld worden.
De afspraken in huwelijkse voorwaarden moeten dus ook tijdens het huwelijk nagekomen worden.
huwelijk, huwelijkse voorwaarden